Sy en Chaneljacka

Chaneljackor sys på ett annorlunda sätt än vanliga jackor. Det är mycket handsömnad, jackan är quiltad till viss del, mellanlägget består av organza vilket gör jackan både mjuk och väldigt lätt.

Här följer vi Chanels konstruktion så långt det går med både handsydda knapphål, krympta insnitt och kedja i nederkanten, etc.

Du får ett kompendium där jag beskriver och visar med bilder hur man syr jackan.

För att gå kursen behöver du ett mönster som du vet passar. Har du inget, finns det i Vogues mönsterkatalog ett mönster nr V8804, som är ett bra och grundläggande mönster för en Chaneljacka.

Jackorna sys ofta i tyg vävda med grövre trådar, i olika material och kombinerade på ett vacker sätt. Dessa är roliga och spännande att sy i men det går även att använda kokt ull och andra ulltyger.

Fodret kan vara i en annan färg eller mönstrat. IChanels jackor är det ofta siden men det går bra med vanligt acetat eller viskosfoder också.

Som mellanlägg används sidenorganza. Siden för att det går att krympa och för att det är lätt.

Knappar och kantband. Jag brukar gå igenom angående kantband första gången på kursen. Man kan ju tillverka sitt eget om det är svårt att hitta ett som man vill ha.

Har duett mönster du vet passar och du bara behöver lägga ut det på tyget och börja klippa till, går du8 ggr till en kostnad av1750 kr.

Första gången passar vi in mönstren. Det bästa är om du syr ett provplagg (toile)alternativtanvänder ett mönster som du vet passar, eftersom vi bara har en gång till detta.

Chaneljacka i lila bomullstyg vävt med grova trådar. Foder i grön acetat.