Provdocka & Drapering

Längre ned på sidan finns bilder med mer information om de olika plaggen.

Gör i ordning din provdocka så att den passar i storlek. 
Är den lite för liten på en del områden kan du köpa vadd eller tjock bordsfilt i bomull och fylla ut med. Vid bysten kan du sätta kupor eller "slakta" en bh så att du får rätt bystmått. Sen drar du på en muddväv eller annat stretchigt tyg och drar åt det ordentligt, så att du inte behöver sy så så mycket.
Markera sedan linjerna både mitt fram och mitt bak linjen. Dessutom sätt ett bomullsband runt om dockan enligt bilden ovan. Dessutom är en sidlinje från halsen utmed axeln och hela vägen ner utmed sidan. 
Viktigt att du mäter noggrant så att linjerna ligger rätt.
Halsringning och ärmhål kan också vara bra att markera.
Ta ett tygstycke och markera trådriktningen ca 2,5 cm från kanten = mitt fram. Häng det på dockan, fäst det med några nålar MF och på axeln och forma insnitt så att tyget ligger tight på dockan.
Klipp bort överskottstyg och jacka i halsringning och ärmhål.
Bystvecket har jag lagt i sidan på den här toilen. lättare att få en bra form över bysten där,  tycker jag.
Gör samma sak på bakstycket. En trådrak linje 2,5 cm från tygkanten = mitt bak. Här har jag lagt 2 insnitt i midjan eftersom jag har svankrygg. Annars är 1 insnitt vanligare.
Sammanbind styckena i sidan och vid axeln. Markera allt med krita eller penna. Gör passmarkeringar så att du kan sätta ihop det rätt.
Ta av styckena. Pressa lite så att de blir släta. Justera linjerna så att t ex insnitten är trådraka. 
Nu kan du antingen göra ett pappersmönster eller använda tyget som mönster. 
Klipp till en toile (provplagg) som du syr ihop.
Sy ihop toilen och justera så att du får bort så mycket rynkor och andra detaljer som inte ser bra ut. Kroppar är ju sällan helt symmetriska och här har man chansen att justera allt som behövs för ett så perfekt resultat som möjligt.
Sätt i ett blixtlås mitt bak. Glöm inte att dra av den cm som blixtlåset lägger till, annars blir stycket för stort.
Blixtlås finns på metervara 25kr/m och kläppen kostar 2 kr. Jättebra för såna här tillfällen. 
Blixtlåsen finns på Calletex, Örebro
Har satt armar på provdockan med hjälp av en riktigt tight toile. Viktigt att du lämna kvar sömsmån i ärmhålet, övre delen. Armarna sys bara på halvvägs ner i ärmhålet, man måste kunna lyfta lite på armen när man draperar och provar kläder på den.
Visar några bilder på hur jag gjort.
Gjorde den i en kraftig brudsatin i polyester.
Provdockan från sidan. Trådriktningslinjer + konstruktionslinjen, överarmsviddslinje och  armbågslinje (där du syr ihop det lilla insnittet), behövs för att passa in armen.
I bak har jag satt i ett dolt blixtlås för att det inte ska bli för tjockt när jag provar på den.
Ett smalt men stelt papprör (ev kan du få köpa ett i tygaffären) annars kanske det går med ett elrör. Polyestervadd, tjock bordsfilt, en axelvadd för raglanärm och ett grundmönster för ärm som du ritat efter dina egna mått och utan tillägg.
Sen är det bara att börja fylla på runt pappröret tills du fått rätt form och längd på armen.
När jag sytt fast armen på toilen blev axeln lite för smal och för låg. Då gjorde jag axelvaddar av Bh-vadd. Se nästa bild.
Bh-vadd till axelvaddar. När du gör ett veck för formen syr du ihop det kant mot kant så att det inte blir tjockare där. 
Klipp rundlar i olika storlekar tills du har tillräckligt för att fylla upp axeln.
Har nålat på axelvaddarna och syr sedan fast dem och täcker kanten med "florband" (=en smal och tunn  nylonsnedslå).
Klipper till en axeldel som går ända fram till halsen och med en skärning ungefär som en raglan ärm ut till ärmhålet. Syr ett insnitt från axeln för att få rätt form på axeln. Syr sedan en duschessnedslå över skarven för att undvika sguggor när jag provar kläder.
Vi är bjudna på bröllop och vad ska jag ha på mig? Tygerna jag hade att jobba med. Det kraftigare "chaneltyget" har jag gjort en Chaneljacka av och det tunnare blev som sagt en klänning.
Idén från början. Ritade upp hur jag skulle klippa delarna för drapering också.
Första tyget på dockan. flyttade sedan över vinkeln med blommor till vänster sida,  upptäckte att det kändes naturligare. 
Det är så roligt att se modellen på dockan redan när man börjar med projektet. Lätt att se ringningen och vidden i kjolen.
Klänningen från sidan. Här gäller det att linjerna överensstämmer med varandra eftersom den övre delen ska vara vit och den nedre lila.
Här har jag flyttat vinkeln med blommor och skapat en färgskillnad mellan delarna. 
Blommorna som jag tänkt brodera på maskin, har jag skrivit ut på papper för att få en helhetsbild.
Från sidan.
Färdiga resultatet framifrån. Broderade orkidéer över skarven mellan det vita och det lila. 
Sydde den till ett bröllop.
Klänningen bakifrån.
En blus med volangkrage. Första draperingen.
Så bra att forma kragen på dockan. Ibland får man ta det i omgångar, göra blusen först, sen kragen, sen ärmarna och låta det växa fram!
Här har jag hängt på ärmen och lite dekorationer i form av band och broderi.
Blusen är klar. Ett tunt tyg i bomull och siden med ett jättebra fall.
Material från Calletex, Örebro.
Blusen bakifrån. En ståkrage i bak som övergår i volanger på framstycket.

Jag har länge sträckt mig efter att utveckla min kunskap i att drapera på provdocka. Det är så roligt att redan från början kunna se 3-dimensionellt hur ett plagg kommer att se ut. Att drapera kragar, volanger, speciella skärningar och detaljer som jag direkt får se hur det  kommer att se ut, är jätteroligt.


Det kräver noggrannhet och ett strukturerat sätt att gå till väga på, liksom attman anpassar sin provdocka efter sina mått omjag ska kunna göra ett mönster som passar min kropp.


Om du är intresserad finns det ett par böcker i Litteraturlistan som behandlar drapering (obs finns endast på engelska).